Търсене

Разширено търсене
Новини Сортировка по цена
 
box_bg_l.gif.
Какво трябва да знаем преди да купим килим   Дата: 26 октомври 2011 г.
Накратко:


Съдържание:
Един от основните елементи във всеки интериор е килимът. Но изборът на подходящия вид никак не е лесен предвид огромното разнообразие от материи и цени. Най-важно е да запомним, че в случая важи правилото – колкото по-скъпа е дадена стока, толкова по-добра е тя.
Ето няколко неща, които трябва да помните, преди да направите покупка.

Конструкция на килима
Конструкцията на тъканите килими попадат в една от следните разновидности и като цяло всички видове килими са вариации на тези конструкции.
• Килим с рязана нишка: При този тип килими вълнената бримка е подрязана ниско, което придава на килима гладък и изчистен вид. Този килим е подходящ за всяка зона на дома.
• Килим с бримка: Повърхността на този тип настилка е направена от множество бримки. Тези структури се отличават с изключителна здравина и могат да бъдат използвани в по-натоварени помещения.
• Комбинирана структура: Тя е комбинация от посочените по-горе видове. Отличава се с издръжливост и добра поносимост на зацапване.

Нишки
Килимите са направени от различни типове нишки, всяка от които има своите предимства и недостатъци.
• Найлон: Това е най-често често използваната при тъкането на килими нишка. Поддръжката е изключително лесна.
• Полиестер: Килимите изтъкани от полиестер са много меки на допир и цветовете им са устойчиви. Предимство е, че не се замърсяват лесно и са по-евтини от килимите с найлонови нишки.
• Полипропилен (олефин): Това е много популярна нишка за килими, която е устойчива на петна, избледняване и вода. Освен това не е скъпа.
• Вълна: Килимът изтъкан от вълна изглежда наистина луксозно, но и цената определено е висока. По отношение на замърсяване, степента на устойчивост е средна.

Плътност
Плътността се определя от това, колко близко са разположени нишките една до друга. Ако килимът има по-голяма плътност, то той ще изглежда по-луксозен и обратно.

Усукване и съединяване на отделните снопове
Усукването показва колко пъти на сантиметър са усукани нишките. При килимите от типа "рязана нишка" усукването оказва влияние върху текстурата и визията. По-големият брой усуквания на сантиметър озачава по-голяма дълготрайност.
При килимите тип "бримка" от значение е якостта на съединенията, които се виждат на задната част на килима. И тук колкото повече, толкова по-добре.

Подложка
Подложките са важни, защото те правят килима много по-удобен и приятен за стъпване. Тънките и стегнати подложки са за предпочитане пред меките и дебели такива.

Източник: sgrada.com

Статистика:
Прегледа:11173
Коментари: 0
box_bg_r.gif.
Напиши отзив Продължи